6.- Segona pràctica virtual de mesures amb voltímetre i amperímetre. Connexió en sèrie.



Avui farem servir (una altra vegada per a alguns) el voltímetre i l'amperímetre.

Recordem el que són:

Voltímetre: aparell que serveix per mesurar diferències de potencial. Es connecta en paral·lel. És una mena de màquina amb una pantalla digital i dos cables que hi surten. La pantalla digital ens informa de la diferència que hi ha (la resta) entre el potencial del punt que toca un dels cables, i el potencial del punt que toca l'altre dels cables.

Amperímetre: aparell que serveix per mesurar intensitats de corrent. Es connecta en sèrie. Ens informa de la intensitat de corrent que el travessa. Si es vol mesurar el corrent que circula per un cable amb un amperímetre, cal tallar el cable i tornar a unir els dos trossos tallats posant l'amperímetre entre tots dos.

PRÀCTICA

Avui muntaràs aquest circuït, que té tres resistències connectades en sèrie:





Ara ha de descobrir el valor de Va-Vb, Vb-Vc, i Vc-Vd fent servir l'amperímetre o el voltímetre segons convingui.
Per exemple, quan hagis de calcular la diferència de potencial Va-Vb, faràs servir el voltímetre i el connectaràs així:


És a dir, el voltímetre, en rosa, es connecta aplicant cadascun dels dos cables als punts entre els quals volem conèixer la diferència de potencial.
I quan hagis de calcular la diferència de potencial Vb-Vc, faràs servir el voltímetre i el connectaràs així:


I quan hagis de calcular la diferència de potencial Vc-Vd, faràs servir el voltímetre i el connectaràs així:





Quan hagis de calcular la intensitat I, faràs servir l'amperímetre i el connectaràs així:






Després, un cop hagis trobat els valors anteriors, compara'ls amb els resultats que obtindries per al mateix circuït aplicant la llei d'Ohm.


Tal com ja sabeu (alguns de vosaltres) per a realitzar aquesta pràctica fareu servir un simulador de circuïts que ens ofereixen els recursos educatius de la Universitat de Colorado al següent enllaç:

http://phet.colorado.edu/en/simulation/circuit-construction-kit-dc

i faràs click a on diu: "Run now"

Et descarregaràs el programa que et proposa.
Quan l'intentis obrir, és possible que et digui que el teu JAVA no està actualitzat. No passa res. El pots actualitzar sense cost anant a l'enllaç que et proposen o bé al següent:

http://java.com/en/download/win8.jsp


Et descarregues l'actualització i la instal·les. Tingues paciència si en alguna de les passes va molt lent. En algun moment et pot semblar que s'ha aturat la instal·lació, però no és així; l'únic que passa és que va lent.

Un cop  tinguis instal·lat el Java torna a anar a link d'abans del simulador i ara el podràs obrir. 


EXERCICIS.

Fes una memòria (en una entrada al teu blog) de tot el que has anat fent en aquesta pràctica, dibuixant els circuïts que has anat muntant, i la manera com has anat connectant el voltímetre i l'amperímetre en cada cas. Explica els valors que has anat obtenint, i com ha anat la comparació amb el que et sortiria aplicant la llei d'Ohm.
Fes bona lletra. Tingues cura d'oferir una bona presentació. Que es noti que ho vols fer bé. Si tens algun dubte, no serveix no fer-ho, cal que preguntis per a sortir de dubtes.

AQUESTA FEINA L'HAURIES DE FER AL TEU BLOG, EN UNA ENTRADA NOVA. Els circuits els pots dibuixar amb el paint, o a mà i fer-los una foto. També pots fer una impressió de pantalla de les imatges que et van sortint al simulador.  Un cop tinguis les imatges, les vas penjant al blog acompanyades de les explicacions i resultats adequats.
Si tens alguna dificultat amb fer-ho al blog, també ho pots fer-ho en paper, tal com sempre hem fet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

ranktrackr.net