Transformadors ideals.

Si fas click damunt la imatge, es farà més gran.

Un transformador és una màquina elèctrica que converteix un voltatge (diferència de potencial o tensió) que li arriba al primari, en un voltatge diferent que surt del seu secundari. També converteix una intensitat de corrent que li arriba al primari , en una altra intensitat de corrent que surt del seu secundari. Tot i que fa aquestes conversions, la freqüència es manté del primari al secundari.
Als transformadors, se'ls anomena ideals quan la potència que els arriba al primari és la mateixa que la potència que els surt del secundari. 
Si, en canvi, la potència que els arriba al primari és més gran que la potència que els surt del secundari, el transformador no és ideal; això passa perquè una part de l'energia elèctrica de la potència que entra al transformador es converteix en energia calorífica; per això els transformadors sempre estan calents. En realitat, no existeix cap transformador ideal al 100%.
A segon d'ESO, només farem problemes amb transformadors que considerarem ideals.

Ja hem vist quines utilitats tenen els transformadors.
Per exemple, de les centrals elèctriques, surt un voltatge d'un 6000 volts; gràcies a un transformador, aquest voltatge es pot elevar fins als 380.000 volts.

Un altre exemple. Els ordinadors que feu servir funcionen a 19 V. És per això que el cable de l'ordinador té un transformador que converteix els 230 V de la xarxa elèctrica, en 19 V.

Activitat

Tenim un transformador que al primari té 23 espires, i al secundari 5. Si la tensió que li arriba val 230 V, quina serà la tensió que surti del transformador al secundari?
I si la intensitat de corrent al primari val 0,1 A, quan valdrà la intensitat de corrent al secundari?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

ranktrackr.net