Béns de consum i béns de producció. Sectors de producció.



Som encara dins del procés de tria del producte que ha de fabricar la nostra empresa.

Vam veure a la classe anterior que els productes podien ser béns o serveis.
Els serveis són intangibles i es refereixen a tasques que l'empresa realitza pels seus clients: ensenyament, neteja, administració, organització...
Els béns són objectes materials fabricats a partir de la transformació de matèries primeres o materials.

Hi ha dos tipus de béns: béns de consum i béns de producció.

Bé de consum: és aquell bé que no es fa servir per a construir un altre producte que després es vendrà. El consumidor final el compra per a fer-lo servir ell o la seva família directament. Per exemple un full de paper comprat per un alumne de l'ESO.


Bé de producció: és aquell bé que és comprat per una indústria per tal de fabricar un producte que després serà vengut. Per exemple, un full de paper comprat per una empresa que imprimeix tríptics publicitaris.


Veiem doncs que un mateix producte, el full de paper, pot ser bé de consum o bé de producció segons qui el compri i quin ús en faci.

Potser amb això ja ens podrem fer una idea sobre quina mena de producte produir a la nostra empresa: un servei, un bé de consum o un bé de producció.

També és important que comprenguem a quin sector pertany l'empresa que volem crear. Moltes vegades escoltem als nostre polítics i economistes pronunciar els mots "Sector Primari" , "Sector Secundari" o "Sector Terciari". És important que sapiguem què volen dir.

Sector Primari: pertanyen al sector primari les indústries que es dediquen a l'obtenció de matèries primeres. Per exemple l'agricultura o la ramaderia. Existeix una certa confusió pel que fa a la mineria. De sempre, la mineria antiga s'havia considerat del sector primari. Avui dia, però, donat el grau de tecnificació dels mètodes extractius alguns autors consideren que la mineria pertany al sector secundari.


Foto de L.Miguel Bugallo Sánchez

Sector Secundari: pertanyen al sector secundari les indústries que es dediquen a transformar matèries primeres o materials en productes acabats. Per exemple, les fàbriques o les empreses constructores.



Sector Terciari: pertanyen al sector terciari les empreses que es dediquen a oferir els "Serveis". Per exemple, els comerços, botigues, bars, restaurants, hotels, bancs, escoles, agències de viatges, empreses de neteja...


Plàstic a partir de bolets

Raw material

Raw material II

Goma sintètica a partir de matèries primeres.

ACTIVITATS

1.- Tradueix i defineix les següents paraules:

feedstock, raw materials, commodities, corn, rubber, source, sugar, starch, goods, finish products, intermediate materials, oil, crude oil, seed, mushrooms.

2.- Fes servir el traductor de google per a saber com sonen les anteriors paraules i practica la seva sonoritat.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

ranktrackr.net